Dünya da Farklı Düğünler
Dünya'daki farklı kültürdeki düğünleri sizin için listeledik. Düğünler ülkelere göre nasıl değişiyor.
Tüm dünya'da farklı kültürlerdeki düğünlerin ve gelinlik damatlıkların nasıl olduğunu anlatan makalemizi sizler için hazırladık
Müslüman Düğünleri
Arap dünyasındaki Hıristiyan düğünlerinin Batı düğünlerine benzerlik göstermesine rağmen, Arap ülkelerindeki Müslüman düğünleri Müslüman geleneklerinden etkilenmektedir. Müslüman düğünler gelin ve damat için bir Şeyh ve El-Kitaab (kitap) ile başlar. Bir düğün, hem gelin hem de damat istekli olmadıkça, İslami olarak geçerli değildir ve damat düğünden önce onu ziyaret etmeleri için teşvik edilir (İslam peygamberinin% ad ’sinde önerildiği gibi). Bununla birlikte, bu ziyaretler, ikisi arasındaki eylemin saflığını sağlamak için chaperoned olmalıdır. Düğün törenlerinde ve resepsiyonlarda erkekler ve kadınlar, erkekler ve kadınlar için alanlar ile ayrılmıştır.
Çin Düğünleri
Geleneksel Çin evlilik, Çin toplumlarında aileler arasında önceden düzenleme ile kurulan bir evlilik içeren tören törenidir. Çin kültüründe romantik aşka izin verildi ve çoğu sıradan vatandaş için tek eşlilik normdu. Gong ve flüt benzeri enstrümanları olan bir grup müzisyen, damat geçidine gelin geçit törenine eşlik eder. Düğün ziyafetinde de benzer müzik çalınır. Gelinin geldiği bölgeye bağlı olarak, Çin düğünlerinde Çay Töreni veya düğün töreni kullanımı gibi farklı gelenekler olacaktır. Ayrıca modern zamanlarda, Çinli çiftler sıklıkla, birden fazla önlük ve çeşitli arka planlarda poz çeken "çekici çekimler" yapmak için fotoğraf stüdyolarına giderler.
Kanton Düğünleri
Kanton düğünlerinin çoğu ritüelleri Çin'in ana geleneklerini takip etse de, bazı törenler Kanton halkına özgüdür. Bir Kanton düğününde gelin fiyatı damadın ekonomik durumuna dayanmaktadır. “Kızı satma” veya gelin fikri çoğu zaman kullanılan bir cümle değildir, bu yüzden gelin fiyatı çok fazla talep etmez. Çoğu zaman gelin fiyatı altın takılar, ince kumaş veya para, hatta gelini bakire olarak simgeleyen rosto domuz şeklindedir. Düğün hediyeleri, yaşlı evliler veya yeni evlilerden daha yaşlı olan çiftler tarafından verilmektedir ve çay, genç aile üyeleri tarafından sunulmaktadır.
Fransız Düğünleri
Fransa'da, yalnızca medeni düğünler yasal olarak tanınır ve belediye binasında belediye başkanı (veya onun adına hareket eden başka bir memur) tarafından yapılır. Eşlerden en az birinin törenin yapıldığı şehirde ikamet etmesi gerekir. Pek çok insan dini bir düğünü yapmayı seçtiğinden, dini tören çoğu zaman sivilden sonra gerçekleşir. Belediye salonları genellikle dini olarak evlenmek istemeyen çiftler için daha ayrıntılı bir tören sunar.
İki tören ayrı ayrı yapılırsa, sivil olan genellikle yakın aile ve tanıklar içerir. Sivil tören tamamlandığında çift, evlilik belgesinin bir kopyasının kaydedildiği bir kitapçık olan bir livret de famille alacak. Bu resmi bir belgedir ve çiftin çocuğu olması durumunda, her çocuğun doğum belgesi de livret de famille'de kaydedilecektir. Fransa'daki medeni tören ücretsizdir.
Küçük Fransız kasabasında, damat nişanlısıyla düğün gününde evinde buluşabilir ve törenin yapıldığı şapele eşlik edebilir. Çift şapele ilerledikçe, çocuklar geçerken gelinin keseceği yol boyunca beyaz uzun şeritleri uzatacaklar.
Şapelde gelin ve damat, karde adı verilen ipek bir gölgelik altındaki iki kırmızı kadife sandalyeye oturmuş. Defne yaprakları, kiliseden çıktıklarında yolları boyunca dağılmış olabilir. Bazen çocukların toplaması için küçük paralar da atılır.
Resepsiyonda, çift geleneksel olarak bir Coupe de Mariage adı verilen bir tost bardağı kullanır. Bu tostu vermenin kökeni, sağlıklı bir yaşam sağlamak için kelimenin tam anlamıyla çiftin şarabına küçük bir parça tost atıldığı Fransa'da başladı. Çift, bugün Batı kültüründe olduğu gibi, bardağını bir tosta kaldıracaktı.
Bazı çiftler düğün pastası yerine bir croquembouche sunmayı tercih eder. Bu tatlı, karamelli sır ile çırpılmış, krema dolgulu hamur işi puflarının piramitidir.
Daha kalabalık bir düğünde, gelenek, gecenin geç saatlerine kadar kutlamaya devam etmeyi içerir. Resepsiyondan sonra, düğüne davet edilenler yeni evliler penceresinin dışında toplanacak ve tencere tavaları vuracaklar; Buna shivaree denir. Daha sonra çiftin onuruna biraz daha içki içmek için eve davet edilirler, daha sonra çiftin karı koca olarak ilk geceleri için yalnız kalmaları sağlanır. Bu uygulama, özel günleri kutlamanın bir yolu olarak Fransa'da yayıldı. Bu özel kılıçların dekoratif kopyaları Lyon'da (Fransız çatal bıçak takımı başkenti) esnaftan satın alınabilir.
Yunan Düğünleri
Doğu Ortodoks Kilisesi'nde evlilik
Düğünden iki ya da üç gün önce çift, yeni evlerinde Krevati (yataklı Yunanca) adında bir kutlama düzenliyor. Krevati'de çiftin arkadaşları ve akrabaları hayattaki refah ve doğurganlık için çiftin yeni yatağına para ve küçük çocuklar koyuyor. Geleneklerden sonra genellikle yiyecek ve müzikli bir parti veriyorlar.
Düğün gününde, genellikle cumartesi, aynı zamanda cuma veya pazar günleri, damat gelini düğün törenine kadar göremez. Damat genellikle kiliseye ilk gelir ve genellikle geç gelen gelin için bekler. Çiçek buketleri takas ettikten sonra, düğün törenine gelirler; en iyi erkek alyans ve kronları çiftin üzerine koyar. Çift aynı bardaktan kırmızı şarap içer (geleneğe bağlı olarak bir ila üç yonga arasında). Bu, resmi dini anlamda "cemaat" değil, yaşam fincanını paylaşmaktan ibarettir. Düğün töreninin sonunda, yeni evlenen çift kiliseden ayrılırken, misafirler doğurganlık ve sadakat için pirinç ve çiçek atıyorlar. Yakın arkadaşlar ve aile gibi özel konuklar, çiftlerden hediye olarak şeker kaplı bademler (geleneksel olarak tek sayı, genellikle yedi fakat bazen beş) alırlar. Çoğu Yunan töreni Ortodoks'tur.
Törenden sonra genellikle çift, ertesi sabaha kadar bol miktarda yiyecek, içecek, müzik ve dansın olduğu bir yerde harika bir düğün düzenler. Düğün, genellikle bir süre sonra gelen, davet edilen insanlarla çifti bekliyor. Partiye blues dansı yapmaya ve düğün pastasından bir parça yemeye başlarlar. Partinin bir noktasında geleneksel zeibekiko (damat) ve Áiftetelli (gelin) de dans ediyorlar.
Daha geleneksel bir düğünü yaptıkları Yunanistan'ın birçok yerinde, genellikle sadece geleneksel müzik çalıyor ve yerel yemekler yiyorlar. Örneğin, Kiklad bölgesinde, geleneksel pastelleri (susamlı katı bal) yiyorlar ve Girit bölgesinde, pirinci keçi ile pişiriyorlar. Çoğu geleneksel düğünlerde, Yunan Paskalya kutlamaları gibi domuz, keçi veya koyun gibi bütün hayvanları pişirirler. Kilise töreninden önce, özellikle küçük bölgelerde, genellikle gelin ve damadın arkadaşları ve akrabaları, bölgeye göre, geleneksel çalgı çalmalarına ayrı ayrı eşlik ediyor
Tipik bir Yunan düğünü genellikle arkadaş, kardeş, büyükanne ve büyükbaba, amca, teyze, birinci veya ikinci kuzen, komşu ve meslektaş olan 100'den fazla davetli kişiye (ancak genellikle 250-500) sahip olacaktır. Çiftin daha önce tanışmadığı misafirlerin olması sıkça rastlanır. Bunun nedeni, davet edilecek kişilerin genellikle çiftin kendileri tarafından değil, çiftin ebeveynleri tarafından belirlenmesidir. Geleneksel olarak, bütün köy düğüne katılırdı, bu yüzden ebeveynler çocuklarını ve çocuklarını kendi çocuklarının düğünlerine davet ederdi.
Bölgesel bölgelerinde yerel olan başka birçok gelenek var. Ünlü bir gelenek, gelinin elbisesine para yatırmak. Bu gelenek, düğün hediyelerinin yerine geçtiği Yunanistan'ın bir bölümünde ortaya çıktı, ancak son zamanlarda çok yaygınlaştı.
İtalyan Düğünleri
İtalya'nın bazı bölgelerinde, Serenade olarak bilinen bir parti, damat tarafından gelinin evinin dışına atılıyor. Ailesi ve arkadaşları gelir ve gelini bekler, görünene kadar kendilerini eğlendirir. Ardından damat onu daha fazla baştan çıkarmak için geline şarkı söyler. Şarkısı söylendiğinde parti sona erer.
Düğün günü, sağdıç, "Belki de kilisenin nerede olduğunu unuttu" gibi şeyler söyleyerek, damatı olabildiğince rahatsız hale getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Damat ailesinin geline bir çeyiz vermesi ve nişan yüzüğünü vermesi de gelenekseldir. Gelinin ailesi daha sonra düğün davetlilerini evlerinde resepsiyondan almaktan sorumludur.
İtalyan düğünde yeşil renk çok önemlidir. İtalya'da mavi olan şeylerin geleneği, yeşil olanla değiştirilir. Bu renk evli çifte iyi şanslar getirir. Peçe ve nedime de bir İtalyan düğünde önemliydi. Gelenek Antik Roma'da, duvarı gelini onu yozlaştıracak ruhlardan saklamak için kullandığında ve nedimeleri kötü ruhların daha fazla kafalarını karıştıracak şekilde benzer kıyafetler giymeleriyle başladı.
Eski bir Roma geleneği, gelinlerin törenden ayrıldıkları için reddedilen denetçilere fındık fırlatmasıydı. [12]
Tatlıdan sonra, daha çok dans başlar, hediyeler verilir ve konuklar sonunda ayrılmaya başlar. Güney İtalya'da, konuklar ayrılırken, hediyeyi bir düğün iyiliği veya küçük bir minnettarlık simgesi olan bomboniere ile iade eden gelin ve damatlara para zarflarını verir.
Yahudi Düğünleri
Dünyada, Yahudi Düğünleri Rabbis tarafından yönetiliyor. Bir Yahudi Düğün Töreninde, "chuppah" (düğün kanopisi), "sheva brachot" (yedi nuptual nimet) ve "sheva brachot" (yedi nuptual nimet) altında yemin alışverişinde bulunan "Ketubah" (düğün sözleşmesi) imzası da dahil olmak üzere çok sayıda ayin vardır camın kırılması. "
Polonya Düğünleri
Polonya düğünlerinde kutlamalar iki veya üç gün devam edebilir. Geçmişte, nişan töreni gelecekteki damat tarafından resmi bir aile toplantısı olarak düzenlendi, bu sırada seçtiği bayandan onunla evlenmesini istedi. Son yıllarda bu gelenek değişti ve bugün bir katılım çok daha kişisel ve samimi. Sonrasında zarif bir akşam yemeği partisi, en yakın aile üyelerini çiftlerin evlenme kararları hakkında bilgilendirmenin güzel bir yoludur.
Polonya'nın bazı bölgelerinde düğün misafirlerini bizzat davet etme geleneği hala desteklenmektedir. Ebeveynlerin eşlik ettiği birçok genç çift, düğün davetiyelerini bizzat vermek için ailelerini ve arkadaşlarını ziyaret eder.
Eski geleneğe göre bir damat, düğün töreninden hemen önce bir gelin evinde ailesiyle birlikte gelir. O zaman hem ebeveynler hem de kayınpederler genç bir çifte nimetlerini verirler. Çift birlikte kiliseye girer ve iki tanık ve anne tarafından takip edilen sunağa çıkar. Polonya'da, gelinin koridorda yürüdüğü veya bir düğünde nedimeleri ve sağdıçları olması oldukça alışılmadık bir durumdur. Çifte, iki şahit, bir aile (genellikle damatlar tarafı) ve bir aile üyesi veya yakın arkadaş olan bir kadın (genellikle gelinler tarafı) yardım eder.
Polonyalı gelin geleneksel olarak beyaz bir elbise ve peçe giyer. Öte yandan damat, gelinlerin buketine uygun bir papyon ve bir yaka çiçeği ile donatılmış bir takım elbise giyer. Tören sırasında nikah yüzükleri takas edilir ve hem karı koca hem de sağ eline takar. Törenden hemen sonra en yakın aile ve tüm misafir, yeni evlileri tebrik etmek, sevgi ve mutluluklar dilemek için kilisenin önünde bir çizgi oluşturur. Evli çift kiliseden ayrılır çıkmaz, şans için pirinçle duş alırlar ya da misafirler almaları için ayaklarından para atırlar. Bu, yeni evliler için iyi ve müreffeh bir gelecek sağlamak için yapılır.
Tüm konuklar bir kez öpücüklerle öpüşür, sarılır ve çiçeklenir, herkes resepsiyona gider. Polonya'da, geçiş yapmak için "kapı bekçileri" ne bir miktar votka vermek zorunda olan yeni evliler için resepsiyona giderken "geçit kapıları" hazırlamak bir gelenek. Bu, daha önce geleneğin yanlış bir yorumudur; gelin, bir yetim ise "geçit kapıları" nın yapıldığı ve misafirlerden "kapı bekçileri" tarafından toplanan para, çeyiz olarak geline teslim edildi (yetim genellikle yoksulluktan mahrum bırakıldı) ).
Evli çift, ebeveynler tarafından resepsiyonda ekmek ve tuz ile karşılanmaktadır. Ekmek refahı sembolize ediyor, tuz yaşamın zorluğunu temsil ediyor, ebeveynler genç çifte asla aç kalmamalarını ve her gün sıkıntılarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelerini istiyor. Düğünler genellikle son sabaha kadar, en son misafir ayrılana kadar devam eder (ve gelin ve damat kalır).
Polonya'da İnsan Özgürlükleri Haçlı Seferi veya Düğünlerin Düğünü gibi hareketler alkolsüz düğün kutlamalarını teşvik etmektedir.
İskoç Düğünleri
İskoçya, genç İngiliz çiftlerin evlenmeleri için popüler bir yer çünkü İskoçya'da hem gelin hem de damadın yasal olarak evlenebilecek yaşta olması durumunda ebeveynlerin izni gerekli değildir (16). İngiltere'de, eğer 16 ya da 17 yaşlarında olsaydı, ebeveynlerin izninin aranması gerekiyordu. Böylece İskoçya ve özellikle demirci Gretna Green'de, özellikle 18 yaşın altındaki ve genellikle İngiltere'de yaşayan çiftlerin kaçabileceği çok popüler bir yer haline geldi. Gretna Green şimdi yılda yüzlerce düğüne ev sahipliği yapıyor ve İskoçya'nın en popüler üçüncü turistik mekanı.
Filipinli Düğünler
Damat, düğün sırasında genellikle Barong Tagalog'u giyer, erkeklerin yanında, günümüzde smokin gibi Batılı kıyafetleri tercih etmeyi tercih eder. Aynı yıl içerisinde iki kardeş tarafından yapılan, genellikle Sukob olarak adlandırılan kız kardeşler, şanssızlık olarak kabul edildiği için kaşlarını çattı. Bazıları, yere düşen alyansların bir şanssızlık olduğuna işaret eder (bu, çocuğun yüzükleri kullanırken dikkatli olmasını sağlamak için genellikle yüzük taşıyıcısına söylenir). Para, kağıt faturalar şeklinde, ilk dansları sırasında bazen damat ve gelin elbisesine bantlanır veya sabitlenir.
Hint Düğünleri
Hint düğünleri birkaç gün devam ediyor. Hint kültürünün çeşitliliği nedeniyle, düğün tarzı, tören ve törenler çeşitli eyaletler, bölgeler, dinler ve kastlar arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Hindistan Hıristiyanları genellikle aşağı yukarı Batı düğün törenini takip ederken, Hint Hinduları, Müslümanlar, Jainler ve Sihler Batı'dan oldukça farklı gelenekleri takip ediyor. Geleneksel düğün günlerinde, Bayanlar Sangeet'in eşliğinde gelinin elini ve ayaklarını kınaya (mehendi olarak adlandırılan) süslemek için bir tören töreni (damadın alnında toplanır), sıkça rastlanır. ve dans) ve diğer birçok düğün öncesi törenleri. Bir diğer önemli tören, gelin ve damadın zerdeçal ezmesi ile süslendiği “Haldi” programı. Bütün yakın akrabalar, zerdeçal ile çifte karar verdiklerinden emin olurlar. Düğünün uygun olduğu gün (yani akşam geç saatte), Damat, arkadaşları ve akrabaları, baraat adı verilen bir alayda şarkı söylemeye ve dans etmeye gelirler. Daha sonra düğünü çiftin dine göre cenazize etmek için dini törenler düzenlenir. Damat geleneksel Sherwani veya dhoti veya Western kıyafeti giyebilse de, yüzü genellikle sehra adı verilen bir çiçek perdesiyle örtülüdür. Gelin (Hindu veya Müslüman) her zaman kırmızı kıyafetler giyer, asla beyaz olmaz çünkü beyaz Hint kültüründe dulluğu simgeler. Güney ve Doğu eyaletlerinde gelin genellikle kırmızı bir Sari giyer, fakat kuzey ve orta eyaletlerde tercih edilen giysi süslü bir bluz ve lehenga denilen peçedir. Evliliğin ciddiyetinin ardından gelin, kocasıyla birlikte ayrılır. Bu, gelinin yakınları için çok üzücü bir olay çünkü geleneksel olarak eşinin ailesine katılmak için kan akrabalarıyla ilişkilerini kalıcı olarak “kesmesi” gerekiyor. Düğünü, damat yerindeki damadın ailesi tarafından düzenlenen bir "resepsiyon" izleyebilir. Çifte hediyeler ve paralar yaygın olarak verilirken, gelinin ebeveynlerinden çiftlere kadar olan geleneksel çeyiz artık resmi olarak yasaklanmıştır.
Japon Düğünleri
Japon düğün gelenekleri iki kategoriye ayrılır: geleneksel Şinto törenleri ve modern Batı tarzı törenleri. Her iki durumda da, çift önce kendi yerel idaresindeki evlilik dosyalamasıyla yasal olarak evlenmeli ve törenin gerçekleşmesi için resmi belgeler hazırlanmalıdır. Hiç evlenmeden önce, çiftle birlikte gerçekleşebilecek iki tür eş seçimi vardır: (1) miai veya düzenli bir evlilik ve (2) ren ai veya bir aşk maçı. Japon gelin adayı, kızlık statüsünü tanrılara ilan eden baştan ayağa saf beyaza boyanabilir. İki başlık seçeneği var. Bir, watabMshi, beyaz bir başlıktır; Tsunokakushi denilen diğeri ise gelinin 'kıskançlık boynuzlarını' gizlemeye yarar. Ayrıca gelinin nazik ve itaatkar bir eş olma niyetini de sembolize eder.